Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на Световния ден на тангото...

Ангел Маринов: Основното в тангото е страстта (видео)

Акордеонът става все по-популярен сред младите

Само след дни ни очаква Световният ден на тангото. Националният ден на тангото се празнува в Аржентина на 11 декември.

Датата е избрана, за да отбележи рождението на Карлос Гардел (1890-1935), историческа фигура за развитието на това изкуство, и на Хулио де Каро (1899-1980) – знаменит музикант и диригент в музикалния жанр.

Причината да се отбелязва този ден дължим на композитора Бен Молар. На него му прави впечатление, че двете рождени дати съвпадат, и решава да организира тържествено отбелязване на тази дата. Представя своята идея – за учредяване на специален ден – пред културния секретар на Община Буенос Айрес. Чак след 11 години на 11 декември 1977 г. идеята му е официално възприета и същата година денят става национален.

В рубриката “Разговорът“ на “Нашият ден“ гостуват световноизвестният акордеонист и бандеонист Ангел Маринов и актрисата и пианистка Зорница Цветанова, които са и част от любопитната формация „Tango Cats“.

“Бандонеонът е вид акордеон. Това е един от инструментите, които трябва да прегънеш, за да засвириш на него – свиренето се получава от самата прегръдка и любовта“, казва в ефира на “Нашият ден“ Ангел Маринов и допълва:

“Произвеждат се нови инструменти, старите са на мода, вероятно някаква алегория с цигулките. Виждал съм и прекрасни нови инструменти с прекрасен звук. В последните пет-шест години акордеонът става все по-популярен сред младите. За да свири малкото дете на акордеон, трябва да стане поне 6-7-годишно. Със сигурност основното в тангото е страстта. Самата музика те кара да танцуваш. Това е танц по двойки.

Трудните моменти за артиста са в няколко аспекта. Основното е оцеляването в този материален свят – музиката и изобщо цялото изкуство има нужда от подпомагане. Липсата на публика също дава отражение. В момента има различни възможности, аз работя по няколко проекта например“, казва още той в интервю за БНР.

“Тангото е цял жанр. Има поезия танго, има и танц. Танцът започва от двама мъже в Аржентина. Така се е танцувал в миналото“, казва в ефира на “Нашият ден“ актрисата и пианистка Зорница Цветанова.

Чуйте пълния разговор и изпълнения в студиото в звуковия файл.

Снимки: БНР, Youtube
По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени