Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Мюлер-Шот, за когото музиката има лечебна сила

Прочутият виолончелист гостува за първи път у нас

Даниел Мюлер-Шот и Софийската филхармония с Мишел Табачник
Снимка: Виктория Вучева

Едно от големите и очаквани имена в афиша на Софийската филхармония миналата седмица беше на германския виолончелист Даниел Мюлер-Шот, който пристигна със своя старинен инструмент, изработен във Венеция от Матео Гофрилер през 1727. Под диригентството на швейцарския маестро Мишел Табачник германецът солира в Концерт за виолончело и оркестър от сър Едуард Елгар.

Даниел Мюлер-Шот има удивителна кариера: Талантът му е открит рано и отгледан с внимание. 15-годишен печели конкурса „Чайковски“ за млади музиканти в Москва и после е поканен лично от голямата цигуларка Ан-Софи Мутер да стане стипендиант на нейната фондация, като това включва концерти и записи на камерна музика със самата нея и с Андре Превин на пианото. Но има и още един невероятен шанс - една година обучение при легендарния Мстислав Ростропович. Това изстрелва Мюлер-Шот още в юношеска възраст сред големите звезди на световната сцена. 46-годишният музикант е високоценен от най-престижните оркестри, предпочитан от най-уважаваните диригенти, търсен и като камерен изпълнител.

В София той пристигна за първи път и сподели, че наистина е необичайно, защото е бил вече на много места по света, в повечето градове, солирал е на много и различни оркестри, затова очаква с нетърпение да свири в София за първи път. Интерпретацията му на Концерта за виолончело и оркестър от сър Едуард Елгар беше емоционална и изпълнена с романтичен дух - с докосваща меланхолия, а на моменти с аристократично достойнство. Мюлер-Шот не е от типа разточително страстни изпълнители, които моментално стават любимци на публиката със сценично присъствие. Германецът е верен на автора, прочитът му е вълнуващ и сякаш задължава слушателя да го следва неотклонно. 

В интервю след първата репетиция със Софийската филхармония Даниел Мюлер-Шот разказа за преживяванията си по пътя към голямото изкуство, за срещите с величия по големите сцени и за изпитанията по време на пандемията. "Аз, като музикант, осъзнах, че когато хората отново можеха да се събират заедно, ми се искаше още повече от преди да свиря за тях и да споделяме музика - да съм там, за да се подкрепяме. Музиката има това невероятно лечебно качество и смятам, че всички усещаме дори още по-силно сега, след това време на тежки предизвикателства, колко е ценно, че можем да сме заедно, че можем да се срещаме отново - ние сме социални същества и имаме нужда да контактуваме, а музиката сякаш увеличава това усещане.“

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени