Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските студенти празнуват 8 декември за 119-и път

Днес е и патронният празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Снимка: Ани Петрова

Днес е празникът на студентите и патронен празник на най-старото висше учебно заведение в България - Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

На днешния ден студентите празнуват 8 декември за 119 път. За първи път у нас Студентският празник  се отбелязва през 1903 година като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище в София.

8 декември - денят на Свети Седмочисленици, който в по-ново време се отбелязва на 25 ноември, с решение на Академичния съвет на университета е определен да се чества като празник на патрона на Софийския университет - Св. Климент Охридски.

Празнуването на този ден е отменено след 1944 година и е възстановено през 1962 година като празник на студентите в цялата страна. 

Техният брой към момента, според данните от последното издание на Рейтинговата система на висшите училища, е над 200 хиляди. Най-много от тях - над 28 хиляди, следват икономика.

Плановете на студентите за празника включват добра компания и по-вероятно на клуб или на вила. Закъснелите с резервациите по курортите ще разчитат на местните заведения. Лимитът за парите е от "колкото дадат нашите" до "колкото аз си определя".

 Ето какво казаха някои от тях за плановете си:

"Най-вероятно вкъщи, няма да празнуваме тази година в София."

"Не успяхме да си направим навреме програма."

"Всеки ден е 8 декември, всяка вечер сме на купони и сме някъде."

"Приятно изкарване на празника, отговорно изкарване, ако може, да се пожелае. Отговорно, за да можем да се приберем в трезво състояние."

"Да си прекарам добре с компанията."

За осигуряването на безопасност по време на студентския празник, ще има засилено полицейско присъствие по пътищата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени