Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлияна Николова: На днешното гласуване едва ли ще има промяна за пътя ни към Шенген

Тя се надява до края на следващата година да има положително развитие по темата

Юлияна Николова
Снимка: БГНЕС

На днешния Съвет на ЕС едва ли ще има промяна за пътя ни към Шенген. Това е мнението на Юлияна Николова – директор на Портал "Европа" и Фондация "Център за модернизиране на политики". Според нея вече всичко е решено и днешното гласуване в Съвета на ЕС е просто формален акт:

"Сигурна съм, че българската дипломация до последно, до срещата, ще продължава да прави усилия, за да променят това решение, но едва ли е възможно, защото това е включено в точка в дневния ред, която е без обсъждане и която само ще се гласува", обясни тя в интервю за предаването "Преди всички" на БНР.

Австрия и Нидерландия заявиха, че няма да подкрепят присъединяването ни, припомни Николова. Според нея няма как днес България и Румъния да бъдат разделени при гласуването. По думите й аргументите на премиера на Нидерландия Марк Рюте не са рационални

"Може би службите на Комисията не си свършиха достатъчно работата. Решението за въвеждането на механизма, който е основният аргумент на Рюте – че то още не е отменено, е в ръцете на Комисията. Тук се вкарваме в един затворен кръг, защото Комисията има право да вземе решение да прекрати наблюдението над България по този механизъм и тези критерии, но нейното решение трябва да се съгласува с държавите-членки. Ако Рюте и тогава, когато се гласува за прекратяването, казва "Не" – тогава ние ще си седим така в кръг. Комисията няма да вземе решение, ако Нидерландия не е удовлетворена", коментира Юлияна Николова.

Тя е категорична, че до началото на март действията на България и Румъния трябва да са много интензивни и да предложим схеми, по които да се действа възможно най-бързо. Според нея трябва да се обърнем към Комисията за финализиране на решението за приключване на механизма. "През усилията на Комисията да вървим към решаване на въпроса", добави тя.

България не трябва да приема безусловно ролята на виновен, подчерта още Николова. Освен това, дебатът за готовността ни за Шенген трябва да бъде по-сериозно озвучен, а усилията ни да са последователни, каза тя и добави:

"Това, което се очертава като проблем сега, е отсъствието на лидерство по темата в последните години. Политическо лидерство, което да постави цел, да разпише комуникацията - как се извършва от всички представители".

Юлияна Николова подчерта, че следващото председателство е на Швеция:

"Спомняме си от предишните седмици резервите на Швеция. По шведско председателство задачата ще бъде да се поддържа този стремеж за приемане на решение за изпълнение на критериите за Шенген. Би могло да се случи на 3-9 март. Не знам дали ще можем да се мобилизираме до тогава и едва ли до тогава ще изпълним безумното условие на Рюте да имаме редовно правителство. Да се надяваме, че до края на другата година, защото не съм сигурна, че до 9 март ще се справим".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна