Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо състезание по катерене за деца със СОП

6
Тренировка с Вили
Снимка: Кристина Вангелова



На 18 декември в малка зала в София ще се проведе първото състезание по катерене за деца със специални образователни потребности (СОП). В него ще участват и деца в норма, които през годината тренират със своите връстници, а сега ще отбележат края й заедно с тях. 


От няколко години този спорт се практикува и в България от деца със СОП, тъй като се оказва, че се отразява благоприятно върху тяхното физическо и интелектуално развитие. Предизвикателството пред треньорите в предстоящото състезание е да овладеят емоциите на децата и да им помогнат да покажат най-доброто, на което малките катерачи са способни.


Нова зала за катерене за деца със СОП в София


Залата


Кристиян е на 13 години и от около година редовно посещава залата. Майка му казва, че катеренето му се отразява много добре, а "там, горе много ясно се вижда напредъкът му". Тя се вълнува, защото това ще бъде първото състезание за сина й, който е с двигателен и интелектуален дефицит.


"Сега е много по-спокоен, по-силен, повече владее емоциите си", споделя Вили Евтимова, един от организаторите на състезанието. През последните няколко години тя се специализира като треньор по терапевтично катерене. През 2019 г. с Яна Стоянова, Петър Ангелов и Константин Костадинов създават залата. Към тях, като треньори по-късно се присъединяват Ида Гандева и Ния Филатова. 

Ида тренира децата в норма. Казва, че и едните, и другите могат да реагират емоционално на успеха или провала си, но е важно треньорът да ги насърчи да продължат да опитват:

"Отначало те подхождат по-резервирано, някои се разстройват, други плачат, трети решават да пробват, но децата, които са по-резервирани, в един момент се отпускат и започват да правят нещата... Ние не ги тренираме за състезатели. Аз акцентирам върху това, когато на едно дете му харесва да се катери, да се катери повече. Предполагам, че за всички ще бъде забавно". 

Тренировка с Ида

Идеята да съберат в едно състезание деца в норма с деца със СОП има и експериментален характер. Треньорите искат да проверят дали техните възпитаници могат да покрият някои от състезателните критерии, как ще се чувстват в подобна среда и пр.

Състезанието ще бъде в традиционните дисциплини "трудност" и "боулдър", като организаторите добавят и нова  - "траверс" (достигане от една точка до друга по хоризонтала). С това обикновено децата в норма загряват преди тренировка, но за децата със СОП да направят траверс е вече успех.



"Предизвикателството там е да събират ръцете, да ги кръстосват, да кръстосват краката, което в началото те не могат, но след това го развиват като умение", обяснява Вили Евтимова.

Децата в норма ще се състезават с деца в норма, а децата със СОП - с деца със СОП. Те са свикнали да тренират заедно, а предстоящото състезание ще бъде и своеобразно коледно празненство за залата. То е под надслов: "Върховете на всички специални деца".

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. Снимките са предоставени от Вили Евтимова.

---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени