Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно ли е държавен надзор на "Лукойл" да намали цената на бензина?

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Въвеждането на държавен надзор на "Лукойл Нефтохим" - Бургас ще защити националната сигурност при извънредни обстоятелства. Това коментира бургаският депутат Димитър Найденов. Законопроектът беше гласуван на първо четене в комисията по икономика в парламента. Предвижда се той да засегне различни компании, в случай на необходимост.

„Възможността да бъде поставена компанията „Лукойл“ под оперативен контрол на държавата ще помогне да се избегне възможността за затваряне на рафинерията, запазване на работните места и постигане на по-добри цени на крайния потребител. Възможно е падане на цените с до 1 лв. на бензиностанциите ако рафинерията работи под оперативен контрол на държавата. Това вече направиха Германия и Италия, така че това е една логична стъпка“, допълни депутатът.

Законопроектът бе приет с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията. Найденов поясни, че до този момент в българското законодателство няма подобна правна рамка, за поемане на контрол на държавата на компании, които оперират на територията на страната. „В момента по схемата, по която работи „Лукойл“, вече толкова години не плаща в пълния обем данъците си в България, посредством използване на една междинна фирма, която е базирана в Швейцария. Тази фирма купува сорт суров петрол, който на международните пазари е много евтин, дава го на рафинерията на „Лукойл“ в Бургас да го преработи на ишлеме, след което швейцарската фирма е тази, която продава горивата на българския пазар. Цената на международния пазар на горивата пада, но на бензиностанциите в България е една и съща. Това е защото швейцарската фирма обира тези печалби – в порядъка на 200 – 250 милиона месечно. Поемането на оперативен контрол означава тази надценка да не се изнася в Русия, а да се вкара в цените на горивата, което може да доведе до падане на цената с до 1 лв. към днешна дата“, поясни Найденов.

Според него не е нужно в момента да се търси национализация на „Лукойл“, а по-скоро държавата трябва да се опита да си събере дължимите данъци от предприятието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна