Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От март догодина

НС одобри увеличение на акциза на цигарите

Снимка: БГНЕС

Народното събрание реши окончателно да бъде увеличен акцизът на цигарите.

В следващите 4 години цените им ще се увеличават постепенно. Най-скъпите цигари ще поскъпват с 13-14 стотинки на година, а най-евтините - с 20 стотинки. Най-голямо ще е увеличението за бездимните стикове и за тютюна за свиване на цигари.

Промените ще влязат в сила от март идната година.

Според Александър Симидчиев от "Демокатична България" по-високите цени на тютюневите изделия са най-ефективният механизъм за подобряване на общественото здраве:

"В България освен, че имаме най-евтините цигари в Европейския съюз и най-ниския акциз, имаме и най-високо ниво на тютюнопушене именно поради високата достъпност".

Румен Гечев от БСП възрази срещу по-значителния скок в цената на най-евтините изделия:

"Ние ако накажем повече българите, да ги накажем - правилно, след като са пушачи, но ако ние в по-голяма степен увеличаваме акциза на широко ползваните по-евтини цигари в България на хората с по-ниски доходи, ала сме много по-внимателни към акциза на българите с високи доходи, които пушат само луксозни цигари, това пък не е много справедливо от социална гледна точка".

Асен Василев от "Продължаваме промяната" се обяви за забрана на рекламата на цигари, а Любен Дилов от ГЕРБ обвини колегите си в "лицемерие":

"Каква е щетата от злоупотребата със захарни изделия спрямо щетата от злоупотребата с тютюнопушене? Защо не обложим една вафла? Нали сме много загрижени за общественото здраве? В крайна сметка аз ако искам да си съкратя живота, без да преча на останалите, не ми пречете, още повече при перспективата да го прекарам с някой от вас".

   

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна