Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга на Галин Тиханов

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше представена книгата на Галин Тиханов "Световна литература. Космополитизъм. Изгнание" – избрани статии и интервюта. Залата се изпълни с едни от най-изявените български литературоведи и преподаватели, както и със студенти от хуманитарни специалности.

Този интерес не е случаен, разбира се. Галин Тиханов е сред малцината български хуманитаристи с международен авторитет. Той е професор по сравнително литературознание в Queen Mary University of London и член на Британската академия.

Тиханов е възпитаник на Софийския университет и поддържа трайни връзки с българските учени. Книгата включва избрани статии и интервюта върху космополитизма, световната литература, изгнанието и глобализацията. 

В третата си част тя е основана предимно на едни от най-ценните интервюта, взети от Марин Бодаков с автора. Галин Тиханов изрично подчертава ролята на своя непрежалим приятел като съавтор. Доц. Биляна Курташева, доц. Бойко Пенчев и преводачът на книгата Гриша Атанасов ѝ отредиха ключова роля в българското литературознание.

Чуйте какво още каза Галин Тиханов за своята книга пред аудиторията в Софийския университет.

Снимка – изд. Кралица Маб

По публикацията работи: Милена Очипалска

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени