Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможен е компромис с инфлацията при влизане в еврозоната

София Касидова, икономически експерт и бивш зам.-министър на икономиката

София Касидова
Снимка: dir.bg

Меморандумът между България, държавите от еврогрупата и Европейската комисия, благодарение на който страната ни започва подготовката за сечене на евромонети е стъпка в правилната посока. Очевидно България има отворен диалог по темата с ЕК, която е единия от двата много важни партньора по пътя ни към еврозоната, другият е Европейската централна банка. Сега за нашите партньори е важно да видят каква ще бъде политическата картина в България от тук нататък. Важно е страната ни да има редовно правителство, което да гарантира изпълнението на критериите свързани с инфлацията, бюджетния дефицит и държавния дълг, каза София Касидова, бивш зам.-министър на икономиката а сега ръководител на екип за стратегическо развитие, пазари и икономически анализи в Българската банка за развитие.

Инфлацията, единият от важните критерии по които България ще бъде оценявана дали е готова за влизане в еврозоната, е висока във всички държави на ЕС. Това се случва при натрупващи се кризи, най-тежката от които сега е енергийната, и която няма изгледи скоро да бъде разрешена. Тя е външен фактор за България и ЕС, върху който ние нямаме възможност да влияем. Енергийната криза ще продължи да оказва влияние върху цените и инфлацията. Това ще бъде проблем за България, но той е валиден и за всички останали държави в еврозоната, коментира Касидова.

Във видео бизнес подкаста "Какво могат парите?" по DIR.BG със Стефан Кунчев, София Касидова обясни как се формира критерия за инфлация, по който България ще се оценява за прием в еврозоната и опроверга най-гръмогласните аргументи на противниците за влизане на България в еврозоната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени