Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До една година приключва строежът на терминала за втечнен газ в Александруполис

Румен Радев удостои гръцкия президент Катерина Сакеларопулу с орден „Стара планина“ с лента за нейните заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Гърция, 8 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Сътрудничеството в енергетиката обсъдиха на среща в София президентите на България и Гърция. Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в гръцкия град Александруполис, където страната ни участва като акционер с дял от 20%.

"Удвоихме резервирания капацитет на нашата страна, гледаме с интерес строежа на втория терминал - "Тракия", на същата локация. Изгражда се и далекопроводът, 400-киловолтов, между Неа Сантия и "Марица Изток". Това ще допринесе за още по-голяма свързаност на нашите енергийни системи. България обмисля възобновяване на проектите за бъдещи ядрени мощности", заяви президентът Румен Радев и допълни, че от критично значение за България и Гърция е възобновяването на проекта за петролопровода Бургас-Александруполис, но в обратна посока: 

"Петролопровод от Александруполис до Бургас – това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!