Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската баскетболна звезда Бритни Гринър беше освободена от руския затвор

Бритни Гринър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската баскетболна звезда Бритни Гринър беше освободена от руски затвор, написа в "Туитър" президентът на САЩ Джо Байдън.

"Преди няколко секунди говорих с Бритни Тя е в безопасност. Тя е в самолета. Тя се прибира вкъщи", написа американският президент, показвайки и снимки от Овалния кабинет с нейната съпруга Шерел Гринър.

Бритни Гринър беше задържана през февруари на руско летище заради носене на масло от канабис.

Руски съд я обвини през август за контрабанда на наркотици и я осъди на девет години затвор.

Съединените американски щати и Русия сключиха съгласие за размяна на затворници, като това включва американската баскетболна звезда Бритни Гринър, обявиха в четвъртък медиите в САЩ.

Размяната на Гринър с руския търговец на оръжие Виктор Бут вече се е състояла на летището в Абу Даби, потвърдиха от Вашингтон и от руското Министерство на външните работи, цитирани от всички световни агенции.

Руският трафикант на оръжие Виктор Бут, известен като "търговеца на смърт", беше затворник в САЩ повече от 10 години, където излежаваше 25-годишна присъда.

Американски служители работят от месеци, за да осигурят освобождаването на баскетболистката, и пуснаха своята "съществена оферта" за размяна на Гринър с Бут през лятото.

Твърди се, че преговорите са набрали скорост през последните седмици. Администрацията на Байдън също така оказва натиск да освободи друг лишен от свобода американец, Пол Уилън, бивш морски пехотинец, който е в руски арест от 2018 г. и по-късно беше осъден за шпионаж.

Виктор Бут е известен търговец на оръжие, чиито подвизи вдъхновяват филма от 2005 г. "Lord of War“. Той излежаваше 25-годишна присъда за заговор за убийство на американски граждани и предоставяне на помощ на терористична организация.

Виктор Бут е ескортиран от членове на специална полицейска част след изслушване в наказателен съд в Банкок, 5 октомври 2010 г., Ройтерс

Пол Уилън обаче не беше освободен като част от сделката. Русия се опита да съчетае освобождаването му с пускането на свобода на Вадим Красиков, бивш полковник от руската разузнавателна агенция, който беше осъден за убийство в Германия през миналата година. Семейството му каза, че наскоро е бил хоспитализиран с Covid-19.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна