Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С космополитна програма Радиооркестърът изпраща 2022 година

Гости са диригентът Мартин Георгиев и солистът Атанас Кръстев

3
Мартин Георгиев и Атанас Кръстев
Снимка: БНР

Музика от Михаил Глинка, Веселин Стоянов, Мартин Георгиев и Ян Сибелиус ще изпълни Симфоничният оркестър на БНР в концерта си на 9 декември от 19 часа в зала "България". На диригентския пулт ще застане самият Мартин Георгиев, който, освен композитор, е и щатен диригент в Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон, където от години работи с престижната балетна трупа.  

По покана на Радиосимфониците младият, но вече утвърден български виолончелист Атанас Кръстев ще солира в Концерта за виолончело и оркестър от Веселин Стоянов - творба, останала незаслужено в сянка през годините и твърде рядко изпълнявана по големите сцени. 

Не звучат често и другите две произведения - „Камаринская“ от Глинка и Седмата симфония от Сибелиус. А към тях Мартин Георгиев добавя своя Симфоничен триптих №2 "Морски песни", третата част от който ще има премиера.

Какво свързва тези произведения с невидима нишка в една космополитна, по думите му, програма и как е създаден триптихът "Морски песни" Мартин Георгиев разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". В първия звуков файл можете да чуете и част от Първия симфоничен триптих, записан студийно от Симфоничния оркестър на БНР. 

Във втория звуков файл е разговорът с виолончелиста Атанас Кръстев - изявен солист, камерен изпълнител и доцент в НМА "Проф. Панчо Владигеров". Можете да чуете и кратък фрагмент от творбата на Веселин Стоянов, за която става дума, в запис на проф. Анатоли Кръстев и Радиосимфониците с диригент Станислав Ушев - богатство, което се съхранява във фонда на БНР.

Билети за концерта на 9 декември можете да закупите в Рекламно-информационния център на БНР, в мрежата на Ивентим и на място в залата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени