Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Номинираният за премиер проф. Габровски разговаря с БСП и ДБ, те няма да подкрепят мандата

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Николай Габровски (в центъра) с Томислав Дончев и Десислава Атанасова - 8 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Номинираният от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски започна срещи в Народното събрание в опит да събере достатъчно подкрепа за сформиране на правителство. "Демократична България" и БСП уважиха поканата му за разговори, но отказаха да го подкрепят.

Николай Габровски отново подчерта необходимостта от нов подход в политиката, изведе водещите си приоритети за прозрачно антикорупционно законодателство, реформа в правораздаването, България в Шенген и в еврозоната, приемане на законодателството, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост и енергийна независимост, като изрази надежди: "Че заявките, които давам, както и цялостно личността ми ще бъде една отворена врата към повече консенсус, към повече разбирателство, към повече експертност. България със сигурност няма нужда от нови избори".

И констатира пред представителите на "Демократична България": "Допирните ни точки са повече, отколкото разликите". И дори гарантира, че ще търси конституционно мнозинство за създаване на механизъм за контрол над дейността на главния прокурор.

"Демократична България" и БСП изтъкнаха безспорните качества на неврохирурга проф. Николай Габровски, но посочиха ясната червена линия, наречена "партия ГЕРБ".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подчерта, че не могат да подкрепят първия мандат за съставяне на редовно правителство, като мотивира позицията с решението на колективните органи на коалицията, но уточни: "Ако обаче бъде излъчено правителство и мисията завърши с успех, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция, да работим по конкретни теми".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова демонстрира последователност и обяви: "Ние няма да подкрепим правителство, оглавявано от Вас като кандидат за министър-председател, тъй като това за нас е правителство на ГЕРБ. Има възможности за втория и за третия".

Номинираният за премиер от ГЕРБ Николай Габровски обаче прогнозира: "Първият мандат ако не се реализира, вероятността да се реализира втори мандат е доста ниска, а третият е меко казано рисков".

Предлаганият кабинет Габровски нарече "гражданска инициатива", в която ще има експерти, по-отдалечени от различните партийни структури: "И смея да твърдя, че някои от имената, които вече са приобщени, са с безспорна репутация".

А за отделните приоритети ще бъде изготвен специален документ.

Тази вечер Николай Габровски проведе среща и с представители на "Български възход".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!