Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев потвърди вижданията на Габровски, че нови предсрочни избори ще блокират държавата

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ Николай Габровски, Томислав Дончев и Десислава Атанасова проведоха среща със Стефан Янев (в центъра), Надежда Самарджиева и Георги Самандов от "Български възход" - 8 декември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Номинираният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски проведе последната за днес среща в парламента с представители на "Български възход". По време на разговорите лидерът на формацията Стефан Янев демонстрира пълна подкрепа за кабинет още с първия мандат, но поиска повече яснота за конструкцията на евентуално бъдещо правителство и за политическото участие в него.

Габровски повтори принципите си за разбирателство и експертност, отново посочи основните приоритети за прозрачно антикорупционно законодателство, за България в Шенген и в еврозоната, приемане на законодателството, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, и за енергийна независимост.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев изцяло потвърди вижданията на Габровски, че нови предсрочни избори ще блокират държавата и че е страната ни се нуждае от редовно правителство. Янев дори приветства инициативата на Николай Габровски за търсене на конституционно мнозинство за създаване на механизъм за контрол на дейността на главния прокурор: "Отколкото да се фокусираме на специално законодателство за един човек, едно лице, което някак си, е като че ли противоконституционно“.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ отново подчерта, че екипът, който ще предложи, ще е предимно от експерти: "И да бъдат малко по-отдалечени от партийните централи", посочи Габровски.

Лидерът на БВ Стефан Янев, който говореше в множествено число, обаче попита: "Как виждаме възможността за създаване на коалиция, как ще бъде управлявана чисто политически".

Янев дори настоя за механизъм за взаимодействие в евентуална бъдеща коалиция, който да дава представа: "Кой и как подкрепя определени политически решения, които тези специалисти ще провеждат".

Проф. Николай Габровски потвърди, че през почивните дни ще бъде предоставен  документ – програма с основни приоритети: "Може да се каже, че това е една краткосрочна програма за излизане от кризата, в която ще бъдат поставени няколко основни задачи, предполагам, че ще бъдат 5 или 6 основни задачи, част от които изброих преди малко, които ще дадат една сигурност, че какъвто и да е екипът, той следва този път, който е указан".



Днес Николай Габровски проведе срещи с ДБ и БСП, които заявиха своя отказ за подкрепа на първия мандат. За утре покани от Николай Габровски са отправени към останалите парламентарни групи – "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!