Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Уилън, който излежава в Русия присъда за шпионаж, също поиска свобода

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски морски пехотинец Пол Уилън, който излежава в Русия присъда от 16 години за шпионаж, изрази разочарование, че не е бил включен в сделката за размяна на затворници между Съединените щати и Русия.

Днес беше обявено, че с посредничеството на Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия Русия е предала на американските власти осъдената на 9 години наказателна колония американска баскетболистка Бритни Грайнър в замяна на излежаващия 25-годишна присъда в Съединените щати търговец на оръжия Виктор Бут.

Бут и Грайнър са били помилвани съответно от президента Джо Байдън и от президента Владимир Путин.

Президентът на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са изиграли посредническата роля за размяната на затворници между Русия и Съединените щати, се посочва в съвместно официално съобщение, разпространено от Абу Даби и Рияд.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън изрази съжаление, че руснаците са отказали да пуснат и Пол Уилън, но се зарече да продължи да се бори за освобождаването му.

Уилън даде телефонно интервю за CNN, в което отправи послание към Байдън: "Ситуацията ми е опасна и трябва да се намери бързо решение. Надявам се президентът Байдън и администрацията му да направят всичко възможно да ме приберат у дома, независимо от цената, която може и да се наложи да платят", каза Уилън.

Той категорично отрича да е бил шпионин. Уилън беше задържан в Русия през 2018 година и през 2020-а беше осъден на 16 години лишаване от свобода за шпионаж.

Междувременно Раиса - майката на Виктор Бут, известен с прозвището "Търговеца на смърт", отправи в ефира на телевизионния канал "Россия-24" благодарности към президента Владимир Путин и към външния министър Сергей Лавров. "Нисък майчин поклон", се обърна тя задочно към Лавров.

А американският президент Джо Байдън заяви пред журналистите в Белия дом, че "след месеци ад" в Русия Бритни Грайнър е в безопасност и вече лети за Америка. Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са разговаряли с нея по видеовръзка от Овалния кабинет на Белия дом.

55-годишният Бут беше заловен през 2008 година в Тайланд, подлъган от американски агенти под прикритие уж да продаде ракети на латиноамериканска групировка. През 2012-а беше осъден на 25 години затвор за многократно нарушаване на санкционни режими с оръжейни сделки на черно.

Грайнър е 32 години и беше арестувана на московското летище "Шереметиево" през февруари и осъдена на 9 години в наказателна колония за притежание на електронни цигари с масло от канабис.

Казусът за Бут и Грайнър беше артикулиран в публичното пространство още през лятото, но последва затишие - до днес:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени