Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Не таванът за цената на руския петрол е причина за недостига на гориво в Унгария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия отхвърли обвиненията на унгарското правителство, че заради наложения от Евросъюза таван на цената на руския суров петрол има недостиг на гориво в Унгария.

"Таванът на цените няма никакво влияние върху унгарския внос на петрол през тръбопровода на страната, тъй като ограниченията засягат доставките по море. Унгария може да продължи да внася руски суров петрол по тръбопровода си, тъй като има дерогация и санкциите са оформени така, че енергийните доставки да са подсигурени. Колкото до рафинираните нефтопродукти - европейските санкции относно тях все още не са в сила, така че няма начин те да засягат доставките за Унгария. Тя може да продължи да внася рафинирани нефтопродукти от Словакия например", заяви говорителят на Еврокомисията Даниел Фери.

Унгарският премиер Виктор Орбан отмени тавана на цените на бензина, който беше в сила повече от година в Унгария заради намаляващи доставки. Сред причините е слабият интерес на чуждестранните компании да доставят бензин на Унгария на цени, по-ниски от пазарната стойност.

Също така с правителствен указ беше решено петролните компании да плащат ставка в размер на 95 процента от разликата в цената на сортовете Брент и Урал. Досега ставката беше 40 на сто. Със средствата от този данък върху извънредните печалби ще бъдат запълвани "дупки" в бюджета на Унгария.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени