Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ наложиха санкции на крупен турски бизнесмен за сделки с Иран

Снимка: БНР архив

САЩ наложиха санкции на видния турски бизнесмен Ситки Аян за управление на търговска мрежа, която обработва петрол на стойност стотици милиони долари от Иранската революционна гвардия, съобщи БГНЕС.

Аян, сътрудник на турския президент Реджеп Ердоган и още двама души бяха включени в черния списък за санкции на Министерството на финансите на САЩ. Замразяват се всичките им активи под юрисдикцията на САЩ и се възпира достъпа им до глобалните финансови и търговски пазари.

Министерството на финансите каза, че Аян е помогнал на елитните сили Кудс на Ислямската революционна гвардия, организирайки продажбата и доставката на петрол до Китай, други източноазиатски купувачи, Европа и ОАЕ. Той също така е помогнал за прехвърлянето на приходите от продажбите към Кудс.

Той е използвал своя група от компании в Гибралтар, за да скрие произхода на петрола и местоназначението на плащанията. Аян също така използвал една от своите компании, за да закупи танкер за втечнен природен газ под панамски флаг за Иранската революционна гвардия  (IRGC).

Министерството на финансите на САЩ включи около 20 компании на Aян в своя черен списък.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!