Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите очакват изслушване на премиера Донев за Шенген

С изслушване на служебния премиер Гълъб Донев за отказания ни прием в Шенгенското пространство ще започнат работата си днес депутатите.

Втора точка в програмата им е изслушване на служебния министър  на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков относно строителството и напредъка на трансевропейския транспортен коридор в участъка Видин - Кулата, магистрала "Хемус" и магистрала "Черно море".

Служебният министър-председател Гълъб Донев и министър Иван Шишков ще участват и в редовния парламентарен контрол. Към премиера има два въпроса, а към регионалния министър - 28.

Гълъб Донев ще отговоря за средствата, които бюджетът е осигурил за нормалното функциониране на дипломатическата служби, и за дейностите от национално значение, извършвани на граничен пункт "Капитан Андреево".

Още 7 министри ще отговарят в рамките на контрола. Сред тях с най-много въпроси са министърът на културата Велислав Минеков - 9, и министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова - 6.

Възможно е като точка в дневния ред да бъде включено и обсъждане на доклада, изготвен от Министерство на отбраната, за военната помощ, която можем да осигурим на Украйна. Докладът е засекретен.

Според предварителна информация от министър Димитър Стоянов включеното в него е поискано от Киев и няма да компрометира способностите на Българската армия.

Вчера депутатите от комисиите по отбрана и външна политика подкрепиха с допълнения предложението на служебното правителство.

След заседанието на комисиите по външна политика и по отбрана служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че в списъка са "топ три" на исканото от Украйна въоръжение.

"Въоръжението, което ще бъде предоставено на Украйна, е в съответствие с моя консервативен подход, за което обявих. Въоръжението е такова, че е в топ три от приоритетите на украинската армия, украинската държава.

Защо казвам топ три – защото имаме писмо, в което ни е казало кое е най-належащо за украинската армия. Там сме се и съсредоточили", каза министърът.

Той обясни, че транспортът на военната помощ ще бъде комбиниран.

"Ще изчакаме да излезе и указът на президента, тъй като е международен договор. Трябва да излезе до края на другата седмица най-късно. Тогава ще бъде извозено и оборудването, като има предявени приоритети от украинска страна", каза още Димитър Стоянов. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!