Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Перу, след като бившият президент беше обвинен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Перу бившият президент Педро Кастильо се яви в съда, за да бъде обвинен в бунт на фона на протести на привържениците му. След свалянето му Дина Болуарте стана първата жена начело на латиноамериканската страна.

Протест на привърженици на бившия президент Педро Кастильо прерасна в сблъсъци с полицията. Продължава обстановката на нестабилност в страната с шестима лидери за пет години.

Дина Болуарте смени Педро Кастильо, чийто мандат приключи след 17 месеца на поста за три бурни часа. Той се опита да разпусне Конгреса, избягвайки третото гласуване за свалянето му. Върховният съд, Конституционният съд и омбудсманът на Перу отхвърлиха действията на Кастильо като опит за преврат и той беше арестуван по обвинение в бунт срещу перуанския конституционен ред. Конгресът гласува с голямо мнозинство отстраняването му.

Новият президент Дина Болуарте обяви за свой приоритет борбата с корупцията в правителството, за която се твърди, че е причината за падането на 53-годишния Кастильо, бивш селски учител от коренното население. Тя призова за политическо примирие и правителство на националното единство. 

САЩ осъдиха начина, по който Кастильо се опита да заграби властта, разпускайки парламента. 

Само президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор нарече отстраняването на Кастильо от президентския пост "мек преврат", подхранен от дълбоко вкоренен расизъм срещу него. Лопес Обрадор разкри, че е дал зелена светлина Кастильо да получи убежище в Мексико, но тези планове са се провалили, когато Кастильо е бил задържан на път за мексиканското посолство в Лима.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени