Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулминация на честването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов

Снимка: ФБ на Георги Тошев

Кулминацията на честването на 80 години от рождението на Стефан Данаилов е днес. Известни артисти и певци ще се включат в спектакъла тази вечер в Народния театър "Иван Вазов", а Българското национално радио медиен партньор.

По обяд бъде открита изложба с непоказвани фотографии на Данаилов в градската градина, а в кино "Одеон" започва излъчването на филми на тема "Партньорките на Стефан Данаилов", сред които "От нищо нещо", "Търновската царица", "Князът".

Студенти и приятели на Стефан Данаилов ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени специално подготвени кадри и интервюта от документалния филм на журналиста Георги Тошев, откъси от записи с гласа на актьора, предоставени от Златния фонд на БНР.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи на сцената поредната "Стипендия на Ламбо" със спомоществователството на фестивала "Сцена на кръстопът", чийто създател е самият Стефан Данаилов.

Режисьор на спектакъла тази вечер "Стефан Данаилов на 80: Години любов" е племенницата на актьора Росица Обрешкова.

"Този спектакъл го правя с много притеснение, много вълнение, тъй като Стефан го няма да ми каже - това да, това не. Най-важното, което искам в същност да чуят зрителите е негови послания, които са през творчески актове - това, което намерих в Златния фонд беше изумително".

Нина Николина с магическите гласове на България, Александър Кадиев, Радина  Боршош и Владо Въргала са част от имената в празничната гала тази вечер.

Всички средства от продадените билети ще бъдат дарени на Дома на ветераните на културата и изкуствата в кв. "Захарна фабрика", за който дом приживе Данаилов се грижеше.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!