Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В САЩ за първи път печатат долари с подпис на жена

Всъщност на банкнотите има подписи на две жени - на министъра на финансите Джанет Йелън (вляво) и на ковчежника Мерилин Малерба
Снимка: Ройтерс

В САЩ започна печатането на долари с подписа на първата жена министър на финансите Джанет Йелън и на ковчежника Лин Малерба.

За първи път върху американските пари ще стои подпис на жена.

Американското Министерство на финансите е създадено преди 233 години (през 1789 година), но до назначаването на Джанет Йелън за министър е ръководено само от бели мъже.

Тя е първата жена оглавила не само Министерството на финансите, но и Федералния резерв и Съвета на икономическите съветници на Белия дом, въпреки че често пъти е подложена на критики и от републиканците и от демократите, че не винаги е политически разумна, а понякога твърде директна.

Според съобщението на Министерството на финансите заедно с подписа на министър Джанет Йелън ще стои и този на още една жена - ковчежника  на САЩ Лин Малерба, която всъщност е първата индианка и водач на племе в историята на САЩ на този пост.

Според съобщение на "Ню Йорк таймс" първите банкноти от 1 и 5 долара с подписите на Йелън и Малерба ще бъдат доставени  на Федералния резерв през декември, но ще влязат в обръщение в началото на следващата година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна