Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

35 години "Еразъм+"

Михаил Балабанов: До "Еразъм" са се докоснали над 13 млн. европейци

Снимка: euronovia-conseil.eu

Центърът за развитие на човешките ресурси награждава днес училища и неправителствени организации за изпълнени проекти по програмата "Еразъм+" и Европейски корпус за солидарност. Церемонията съвпада с честването на 35-годишнината от програмата "Еразъм+". Тя се смята за най-голямата и успешна европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт. Гостите на днешното събитие ще могат да участват и в работни ателиета "Аз умея".

Отличените днес ще бъдат 30, заяви пред БНР Михаил Балабанов – директор на Центъра за развитие на човешките ресурси.

"В края на всяка година награждаваме успешни проекти – завършили и отчетени в съответната година, във всички направления на програмата – училищно образование, висше образование, младеж, професионално образование. Програмата обхваща всички сектори на образованието – от детската градина до университета. /…/ Догодина очакваме и проектите на тема "Спорт"", коментира той в интервю за предаването "Преди всички.

По думите му на днешната церемония ще бъдат наградени и неправителствени организации, особено в сектор "Младеж" и в Европейския корпус за солидарност, където са доброволческите проекти. Доброволческите проекти са дългосрочни, посочи Балабанов и добави, че младите хора, които избират да се занимават с тях, са изключително отдадени на някаква кауза.

В програмата вече са включени и приоритети, които не са чисто образователни, като тези за "Зеления Еразъм", където става дума за опазването на околната среда, и дигитализацията като ключово важна за изграждане на умения и знания, необходими за бъдещето на пазара на труда, подчерта Михаил Балабанов.

"Минавайки през трудностите на пандемията, това спомогна за повишаване на дигиталната култура на всички, включително и в нашата образователна система. Тези приоритети бяха заложени още преди това, което показва, че във всеки програмен период тя изпреварва нуждите с добър анализ, така че да отговаря адекватно на това, което е необходимо в момента", коментира той.

На европейско ниво до "Еразъм" са се докоснали над 13 млн. европейци, които са получили съответната квалификация и обучение, отчете Балабанов и добави:

"Това е програмата, която в най-голяма степен запознава младите хора с ЕС и в същото време запознава младите хора от ЕС с България. Това са поколения европейци, които са получили знания, умения, квалификация и т.н.".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.