Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпращането на военна помощ на Украйна влезе в дневния ред на НС

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание реши да промени дневния ред и включи като първа и втора точка проект на решение за оказване на военна и военнотехническа помощ на Украйна, внесен от Министерски съвет и Законопроект за ратификация на споразумение между министерството на отбраната на България и министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Двете точки ще бъдат обсъдени на закрито заседание.

Депутатите от "БСП за България" оказаха продължителна съпротива и предложиха промяна на програмата с включване на различни законопроекти в днешното заседание, но без успех. Подкрепа получиха единствено от "Възраждане". Дори поискаха в Народното събрание да се яви президентът Румен Радев.

Социалистите Борислав Гуцанов и Георги Свиленски остро реагираха от трибуната на парламента.

"Кое е спешното? На няколко пъти от тази трибуна говоря, че се превръщаме като генерален щаб на отбраната, а не като Народно събрание. Вие се държите в момента по такъв начин", каза Гуцанов.

"Лъсна лицето на коалицията на войната. И нека българските граждани да са наясно какви представители изпращат. Не ни говорете повече за приоритети, не ни говорете повече за парламентарни програми", каза Свиленски и продължи:

"И господин Габровски още днес трябва да върне мандата, г-жо Атанасова, и да каже: аз имам едно единствено условие – да изпратя оръжия на Украйна, защото това обединява, видях, 160 народни представители".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се възмути на поведението на БСП и заяви:

"Абсолютно безотговорно твърдение – че някой щял да вкара България във война, антиевропейска реторика, абсолютно безотговорно поведение. Ако продължавате да твърдите, че има коалиция на войната – разбирам, че искате да се представите с "Възраждане" за коалиция на мира, на руския мир".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна