Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова благодари на БНБ, че не допуска политическа намеса за еврото

Вицепрезидентът Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС, архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари на ръководството на БНБ, че не допуска политическа намеса при вземането на решения свързани с влизането на България в еврозоната и направи паралел с решението от вчера, което остави България извън Шенген

"Благодаря ви, колеги, за тази експертност и за това, че не допускате грубата политическа намеса. Както впрочем преди години стана с обвързването на членството ни с Шенген с един съвършено друг механизъм, какъвто е механизмът за проверка и сътрудничество. Само по себе си това изместване обезсмисля силата на договорите и на собствените ни решения, след като всеки път, пренебрегвайки условията и критериите по договорите, ние се опитваме да вкарваме нови такива. Води до двойни стандарти. Политическото говорене за еврото поставя хората в още по-объркана позиция. Нека се чуват по-силно експертите, които най-добре ще ни обяснят позитивите и негативите и ще ни подготвят за очакваното."

При откриването на конференция България в еврозоната Йотова призова за разяснителна кампания, която да отговори на въпросите и страховете на хората за ефектите от въвеждане на еврото в България. По думите ѝ липсата на информация поражда среда за скептицизъм и конспиративни теории.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна