Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Габровски и ДПС откриха сходство в приоритетите си

Снимка: Мария Филева, БНР

На среща с ръководството на ДПС номинираният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски заяви, че ако сега не бъде съставено правителство, има висока вероятност да отидем на предсрочни избори:

"Желанието ми е, ако успеем, да изградим един екип от професионалисти - хора без ярка политическа окраска, но хора с доказан професионализъм и имена, които да могат да преведат България през тези критични, според мен, следващи месеци; Да се избегне влизането в един нов цикъл от предсрочни избори".

Проф. Габровски и ДПС откриха сходство в приоритетите си - стабилизиране на държавата и продължаване с Плана за възстановяване и устойчивост, приемане на България в Шенген и в Еврозоната и реализиране на съдебна реформа:

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ напомни, че още преди 2 години са предложили да бъде съставено експертно правителство:

"Радваме се да чуем, че на политическия терен трябва да се търси нормалността. До тази ситуация, до която сме стигнали, вие сте прав, че ярките партийни фигури, независимо какви експерти са, биха затруднили прехода към тази нормалност".



От "Продължаваме промяната" няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ, въпреки че оценяват проф. Николай Габровски като добър професионалист. Това коментира съпредседателят на партията Кирил Петков.

БСП също няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова и увери, че всички депутати от парламентарната група на БСП ще бъдат в пленарната зала.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна