Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалицията "БСП за България" изключи Явор Божанков от парламентарната си група

Явор Божанков
Снимка: БГНЕС

Общото събрание на Парламентарната група на коалиция "БСП за България" взе единодушно решение за изключването на Явор Божанков от групата, съобщават от пресцентъра на БСП.

Причината е изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува "против".

По-рано през деня Явор Божанков от БСП не се съгласи с тезата, че давайки оръжие на Украйна, това ще ни вкара във войната.

"Това е исторически момент не само за България, но и за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор", каза той. Божанков беше категоричен, че е абсолютно убеден в своята позиция с ясно съзнание какви последствия може да има за него.

"Убеден съм в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите - Русия няма да спечели тази война", добави той.

Парламентарната група на "БСП за България" призова Явор Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна