Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на 6-и блок на АЕЦ Козлодуй може да продължи от 10 дни до 2 седмици

АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: БГНЕС

Ремонтът на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" може да продължи от 10 дни до 2 седмици, каза за "Хоризонт" председателят на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски.

Блокът ще бъде спрян в полунощ за отстраняване на технически проблем, при който има пропуск на топлоносител от първи към втори контур в един от парогенераторите.

Предстоящото спиране бе обявено преди около седмица, като междувременно е била изготвена програма за отстраняване на проблема на 6-и блок, посочи Цанко Бачийски:

"Не може да се каже, че е някакъв страшен проблем. Случвали са се и преди такива неща. В резултат на това спиране, а и преди това, няма изменение в радиационната обстановка на територията на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Всеки един ядрен блок се експлоатира в съответствие с документи, в които е регламентирано какви отклонения от нормалната експлоатация може да има. Направена е организация, така че проблемът да бъде намерен и да го отстранят. По програма продължителността на този ремонт ще е около 17 дни".

В момента 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" все още работи с пълната си мощност, сочат данните на Електроенергийния системен оператор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени