Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софи Дол и Пия Лейно – гости на Софийския международен литературен фестивал

Софи Дол, Дарина Маринова и Пия Лейно (от ляво надясно)
Снимка: БНР

Французойката Софи Дол и финландката Пия Лейно са специални гости на Софийския международен литературен фестивал, който се провежда успоредно с Панаира на книгата. Срещата е на 9 декември от 19 ч. в Мраморното фоайе на НДК.

Френската писателка и актриса Софи Дол е в България, за да представи книгата си "В голямата обществена пералня". Преводач е Румен Руменов. Носителка на Наградата за литература на Европейския съюз, Софи Дол (р. 1965) е автор на романите "Камий, моето вдъхновение" (Camille, mon envolée, 2015), La suture (2016) и "В голямата обществена пералня“ (Au grand lavoir, 2018). Първият пресъздава болката от смъртта на дъщеря ѝ, награден е за дебютен роман (на сп. LIRE), а третият печели Наградата за литература на Европейския съюз. 

"В голямата обществена пералня" интерпретира обстоятелствата около убийството на майката на авторката и конфронтацията с нейния убиец. Това е блестящ роман, изграден около двусмислието на желанието за прошка. История, в която всеки герой търси емоционално възстановяване след поемане на отговорност за действията си. Роман за трудното достигане до прошката – не само към другите, но и към себе си.

Софи Дол е преживяла още една лична трагедия, която я подтиква да пише. Умира дъщеря ѝ Камий. На майчината ѝ болка е посветен първият ѝ роман "Камий, моето вдъхновение“, спечелил награда за най-добър дебют. 

Пия Лейно (р. 1977) днес е сред водещите финландски писатели, преведена е на близо 15 езика. Работи почти две десетилетия като журналист във финландската информационна агенция STT. Има магистърска степен по социални науки и е учила творческо писане в прочутата Критична академия в Хелзинки. 

Първият роман на Лейно "Грозният касиер“ (2016), е хумористичен поглед към риалити телевизията и натиска, пред който са изправени жените. Международна известност получава с втория си роман, дистопичния трилър "Раят“ (2018), издаден в много страни и спечелил Наградата за литература на Европейския съюз и наградата Helmet. 

Признат за шедьовър, "Раят“ представя едно общество на бъдещето (едва на четвърт век от съвремието ни). Всичко се е сринало след гражданска война и националистическо движение е завзело властта. То е дало на своите граждани Рая: виртуална реалност, в която продължава да живее старият свят, по-жив и красив, отколкото някога е бил. Раят е пристрастяващ, но може да бъде достъпен само от хора с достатъчно пари и положение.

Ако филмовата поредица "Матрицата“ ни кара да възприемаме по различен начин дигиталния свят, романът "Раят“ на Пия Лейно предупреждава за опасностите, които вече са назрели и ни заплашват: не само увеличаващата се сила на технологичните изобретения, но и подемът на националистическите движения, изменението на климата и нарастващото социално неравенство.

Това е роман за силата на природата, където цивилизацията запада; за човешките взаимоотношения и страхове; за спасителното влияние на паметта и културата. Книгата е меланхолична, но жизнеутвърждаваща. Удостоена е с финландската награда Maailman laita (2016) и с наградата на Европейския съюз за литература (2019). Превод – Росица Цветанова

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимка – БНР и изд. Персей

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!