Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати и политици в Германия поискаха засилени мерки за сигурност в Бундестага

Бундестаг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутати и политици в Германия поискаха засилени мерки за сигурност в Бундестага, след като властите успяха да разбият крайнодясна терористична групировка, планирала да превземе сградата на Райхстага с оръжие и да направи преврат.

След мащабните арести в средите на крайнодясното движение "Райхсбюргерите" и разкриването на плановете им за преврат, германският канцлер Олаф Шолц изрази загриженост за връзките на парламентарно представената партия "Алтернатива за Германия" с терористите.

"Фактът, че сред обвиняемите е и бивш член на германския Бундестаг от "Алтернатива за Германия", разбира се, е много лош инцидент", заяви Шолц.

Става дума за бившата депутатка от "Алтернатива за Германия" и берлинска съдийка Биргит Малсак-Винкеман. Тя бе арестувана с още близо 25 души при акцията на полицията.

След разкриването на плановете за преврат призивите за засилена защита на Бундестага стават все по-силни.

"Тази мрежа очевидно има връзка и с парламентарната група на "Алтернатива за Германия". Пред Бундестага внимателно ще проучим какви мерки за сигурност трябва да адаптираме и ще разгледаме въпроса във всички решаващи органи", заяви заместник-председателят на Бундестага Катрин Гьоринг-Екардт.

Константин фон Ноц от Зелените заяви, че концепцията за сигурност на Бундестага не е създадена, за да бъдат избирани в парламента "врагове на конституцията с привилегии за достъп".

"Трябва да засилим концепцията за защита на Бундестага, без да саботираме ежедневието на демократичните депутати", посочи той.

Лидерът на социалдемократите Ларс Клингбайл поиска освен това и последствия за  "Алтернатива за Германия". "Алтернатива за Германия" трябва да е в списъка на Службата за защита на конституцията, а не в парламентите, съдилищата или държавната администрация", заяви Клингбайл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!