Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем демонстранти са загинали при безредиците в Перу

Сблъсъци на демонстранти и полиция в Лима, 12 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем демонстранти са загинали и около сто полицаи са ранени при безредиците в Перу. Демонстрантите настояват за оставката на новия президент Дина Болуарте, която пое поста след свалянето на предшественика си.

Протестиращите в Перу искат разпускане на парламента, който гласува за свалянето на предишния държавен глава Педро Кастильо.

Демонстрациите продължиха въпреки изявлението на първата жена президент на Перу Дина Болуарте, че ще изпрати до Конгреса предложение за избори през април 2024-а, въпреки че мандатът ѝ е до юли 2026-а.

Хиляди хора искат оставката ѝ, нов президент и нов законодателен орган. Те настояват и за освобождаването от ареста на Педро Кастильо, отстранен от власт от Конгреса миналата седмица.

Кастильо безуспешно се опита да разпусне законодателния орган преди той да гласува за свалянето му от власт. Часове след това за президент беше провъзгласена Дина Болуарте, а Кастильо беше арестуван по обвинение в бунт.

В столицата Лима и в други райони на страната протестираха стотици хора, а силите за борба с безредици използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Протестите са най-ожесточени в селските райони, които са бастион на Кастильо – бивш учител в селско училище и новак в политиката, идващ от беден планински район в Андите.  

За последните 5 години Перу се смениха шестима президенти, трима – в рамките на седмица през 2020 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна