Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстраненият от власт президент на Перу остава в ареста

Педро Кастильо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Перу остави в ареста отстранения от власт президент на Педро Кастильо. Страната преживява период на политическа нестабилност и бурни протести, съпроводени с насилие.

Решението на съда предизвика опасения за нови безредици, след като се стигна до жертви при демонстрациите през последните дни. Хиляди граждани в цялата страна настояват за освобождаване на Кастильо, оставка на приемника му на поста и незабавно насрочване на избори за нов президент и  Конгрес. 

При изслушването пред съда Кастильо заяви, че задържането му е "неоправдано и произволно" и благодари на поддръжниците си за техните "усилия и борба". 

   
Според съдията обаче има доказателства, че Кастильо е бил задържан, докато се е опитвал да стигне до мексиканското посолство, за да поиска убежище. Той беше отстранен от власт от депутатите заради опита си да разпусне Конгреса, който щеше да го свали от власт, което в крайна сметка се случи.  
 
Сегашният президент Дина Болуарте заяви, че ще влезе във връзка с лидерите на други латиноамерикански страни / Мексико, Колумбия, Аржентина, Бразилия и Боливия,/ след като свалянето и задържането на Кастильо предизвикаха дипломатическо напрежение. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна