Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"С Шакълтън бихме се разбирали много добре"

Фантастичният Шакълтън - полярникът, който остава в историята, макар да не сбъдва мечтата си

Хавиер Качо: Полярните изследователи ни учат на много неща

Хавиер Качо
Снимка: Ани Петрова

"Останал е много близо до полюса и не е достигнал до него. Ако е стигнел дотам, било е вероятно на връщане да загуби живота на някои от хората си. Това показва неговата личност. Да стигнеш пръв до Южния полюс е било невероятно постижение. Все едно да бъдеш първият на Луната. Но въпреки това той е решил да се върне назад, за да не постави в опасност живота на своите хора. Това е величие, което говори много за Шакълтън. Полярните изследователи ни учат на много неща!"

Това каза в специално интервю за предаването "Хоризонт до обед" испанският учен, полярник и писател Хавиер Качо. Той представи книгата си "Шакълтън – несломимият" на издателство "Вакон", която разказва за ирландския пътешественик и изследовател Ърнест Шакълтън.

Въпреки че никога не достига до Южния полюс, за който мечтае, Шакълтън остава в историята като един от големите полярни изследователи. Образът му е обвит в героичен ореол.

"Бил е един фантастичен персонаж. В онова време всички изследователи са казвали следното – ако искаш да направиш бързо пътуване, тръгни с Амундсен. Ако си в експедиция, имаш проблеми и искаш да ги решиш, застани на колене и се моли на Бог да ти изпрати Шакълтън", посочи авторът на книгата.

"Този вид книги изискват много време. Прехвърля се много документация – неговите дневници, но най-вече това да влезеш в персонажа. За да се напише биография на един човек, трябва да си почти като него, "да влезеш" в него, за да разбереш действията му, мотивацията му", разказа Хавиер Качо пред БНР.

Няколко от спътниците на Шакълтън също са водили дневници, допълни той. "Така че имаме информацията от различни гледни точки, от различни ъгли."

"Имам много негови писма. Той е писал много писма. Това е един фантастичен момент от историята – тъй като не сме имали телефони, всички комуникации са оставали в писмен вид. Остава завинаги", отбеляза още Качо.

"През целия си живот той е искал да направи нещо важно, нещо съществено. Но с такава решителност! И го е направил. Това е едно много важно послание за всички. Най-вече за младежта. Да не се оставят на течението на живота. Да може да поемат руля на собствения си живот – да си поставят цели и да ги осъществяват", подчерта Хавиер Качо.

Корабът на Ърнест Шакълтън е бил открит неотдавна през настоящата година.

"Корабът се появи в символичен момент. Търсеха го в продължение на месеци, оставаше около седмица да приключат кампанията. Смятаха, че няма да се намери. И тогава, на 5 март 2022 г. се появи корабът. Точно 100 години след като Шакълтън бива погребан в Южна Джорджия. Сякаш корабът от отвъдното е искал да изпрати последно послание на своя Шакълтън."

Снимка: Валерия Николова

Самият Хавиер Качо е участник в 6 испански антарктически експедиции, бил е част и от българска експедиция на Ледения континент.

"Имам късмета да имам много и много добри приятели в България. Срещнахме се на Антарктида – добро място, където човек може да направи приятелства за цял живот. Темпераментът на българите и на испанците е много близък. С Шакълтън бихме се разбирали много добре."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна