Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Декалог на тревогата" звучи на шест езика в "Сфумато"

Снимка: sfumato.info

В Театралната работилница "Сфумато" текат последните репетиции на международното ателие "Декалог на тревогата". Ателието е партньорски проект с Националния театър на Люксембург в рамките на мултинационален творчески проект "Катастрофа", иницииран от UTE (Съюз на театрите на Европа), за периода 2022-2023 година.

Ръководители на "Декалог на тревогата" са режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев.

"Това е проект, който подготвяме от две години. То е ателие, но носи всички белези, макар и в чернова, на бъдещото представление. Участват актьори от много държави, мултилингвистичен е проектът. На шест езика се говори в самото представление, което е върху текстове от Чехов, Платон, Софокъл, Достоевски, Селин, Мюлер, Бюхнер, Арто, Цветаева, Калдерон. И има също така сонгове – песни между фрагментите, върху които работим с Христо Намлиев. Те са върху поезия на Ани Илков, Елиът, един хор от Софокъл имаме.

Имаме много активен диалог, огромно доверие на тия момчета и момичета. Те гледаха и спектакли на "Сфумато" и казват, че от спектаклите, които гледат, разбират много по-бързо и дълбоко какво е "Сфумато" като поетика, къде са попаднали и какво се иска от тях, отколкото само говорене и четене", разказа в "Артефир" Маргарита Младенова.

Участниците са подбрани спрямо езика, на който са писани текстовете, включени в спектакъла, обясни проф. Младенова.

В представлението участват Александра Чорович, Биляна Георгиева, Борис Кръстев, Васил Дуев-Тайг, Даниел Пинто, Дени Бойе, Жером Бюрелбах, Константинос Хаджисавас, Мария Карамитри и Сава Драгунчев.

Драматург е Флориан Хирш, сценографията е на Елена Иванова, композитор - Христо Намлиев.

Спектакълът ще се играе в "Сфумато" само четири пъти – на 17, 18, 19 и 20 декември.

След премиерата в България предстоят премиерни представления в Люксембург, участие във фестивал на целия проект "Катастрофа" в Порто (Португалия), а след това – още фестивали и турнета в европейски театри.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени