Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Барселона арестуваха ръководителя на платформата Everfx за киберизмами за милиони долари

Испанската полиция арестува в Барселона ръководителя на платформата Everfx, замесен в киберизмами за милиони долари. Те са печелили по 400 евро на минута и повече от 50 милиона на всеки три месеца.

Платформата е спонсор на ФК Севиля и доскоро е търсена от хиляди хора, желаещи да забогатеят. Измамниците са използвали кол центровете извън ЕС, за да се представят за финансови експерти и предлагали на хората да направят инвестиции, с които те вече уж са получили големи печалби. Първоначално са искали малки суми, които са удвоявали, а след това са получавали и големи финансови средства.

Разследването срещу тях започва след подаден сигнал през 2018 година. С помощта на полицията в осем различни държави са проследени три милиона имейла, които са били използвани за извършване на измамите, спряна е дейността на 15 кол центрове и са арестувани в Албания двама от шефовете на престъпната организация. 16 други вече имат международни заповеди за арест. Последният такъв е направен на летището в Барселона на ръководителя на измамната мрежа, който е пристигнал с полет от Румъния.

От полицията предупреждават гражданите да бъдат особено внимателни и да не правят финансови инвестиции чрез подобни платформи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна