Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато момчетата от страната на среброто взеха златото в Катар

Лионел Меси вдига трофея, празнувайки със съотборници и фенове, след като отборът на Аржентина спечели Световното първенство по футбол 2022, Катар, 18 декември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Радост  в Аржентина, гняв и разочарование във Франция - тези огнени емоции белязаха деня след финала на Световното първенство по футбол в Катар, където "гаучосите" победиха "петлите" в драматичен мач след дузпи и спечелиха за трети път в историята си Световната купа.

Аржентина и Франция -  на двата полюса

Безкраен празник завладя улиците на Буенос Айрес. Хиляди фенове излязоха по улиците на аржентинската столица и изпълниха пространството около емблематичния обелиск на града – традиционно за футболните запалянковци място, на което отбелязват спортните успехи на своя отбор.

Облечени с фланелки на националния отбор, носещи знамена и с боядисани лица – привържениците на Аржентина разпънаха огромно знаме пред Обелиска в знак на почит към футболната легенда Диего Марадона. 

Празнуващите се катериха по светофари, балкони и автобусни спирки и скандираха песните на победата, прославящи отбора и звездата му Лионел Меси.

А след победата във финалния мач от Световното – футболистите на Аржентина направиха шампионска обиколка по улиците на Доха, за да поздравят подкрепящите ги фенове. 

От другата страна на емоциите – Франция потъна в скръб и гняв. 

След края на мача хиляди гневни фенове излязоха по улиците на Париж, Ница и Лион. Стигна се до сблъсъци с полицията.

Органите на реда бяха замеряни с камъни и различни предмети. На места бяха използвани водно оръдие и сълзотворен газ. Стигна се и до арести. 

Въпреки загубата си стана ясно, че футболистите на националния отбор на Франция, все пак ще поздравят тази вечер привържениците си на известния площад "Конкорд" в Париж, обяви Френската футболна федерация.

Скандалите в редиците на вицесветовните шампиони обаче продължават, след като Карим Бензема, който отказа да се качи на президентския самолет и да присъства на финала, днес обяви, че се отказва от националния отбор на Франция. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна