Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС удължи споразумението с Лондон след Брекзит за ветеринарните лекарства

Снимка: архив БНР

Европейският съюз удължи споразумението след Брекзит за безпроблемно преминаване на ветеринарни лекарства между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство с още три години - до 2025 година. 

Макар и тази новина да изглежда по-скоро като техническо решение на специфичен проблем, използваният език от заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович е свидетелство, че Брюксел може би смекчава подхода си към Лондон, коментира Скай нюз. Това става в момент, когато блокът и Великобритания преговарят за решаване на проблемите около Протокола за Северна Ирландия.


Протоколът, който урежда търговията след Брекзит, предпазва от въвеждането на твърда граница между ЕС и Северна Ирландия, но издига търговска граница в Ирландско море с митнически проверки за някои стоки, а това доведе до парализиране на правителството в Белфаст, тъй като юнионистите отказват да участват в подялбата на властта.


Говорейки за споразумението днес Шефчович каза, че ЕС е работил неуморно през цялата година, за да улесни прилагането на Протокола за Северна Ирландия, така че да отговаря на изискванията на всички общности в провинцията и защитавайки мирното споразумение от Разпети петък. "Това е практично решение на практически проблем", допълни Шефчович.


Отношенията на Великобритания с ЕС се влошиха по времето на Борис Джонсън и Лиз Тръс, но изглежда се подобряват при Риши Сунак, коментират медиите.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!