Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със Северина Маркова на екстремно пътешествие в Иран

10
Снимка: Северина Маркова

Неотдавна професионалният гид Северина Маркова ни разказа за екстремното си приключение 1200 км из Ирак. Тогава тя разкри, че там е безмитна зона, няма ДДС и мнозина от съседните страни ходят да си купуват луксозни стоки и електроника с 50% по-евтини. По този начин се издържали доста хора и от Турски Кюрдистан – като препродават придобитото в Ирак.

От няколко години Северина Маркова води групи и в Иран, все държави където здравият разум би трябвало да надделее над желанието за посещение. Но при нея явно той не е водещ. Затова пък с разказите си ни пренася там. Запитах я какво е най-важното при тези пътешествия.


Дори екстремен приключенец като Северина не препоръчва посещение на абсолютно всички места в Иран и Ирак, но това не значи, че продължението на звуковия й пътепис ще ни откаже съвсем.

Вярно ли е, че цените на хотелите и на вътрешните полети в Иран са толкова ниски, че биха ни накарали да хукнем натам, въпреки размириците. Истината ще разберем от г-жа Маркова, която неколкократно е водила групи из бившите селения на митичното царство Елам.

Бехистунският надпис, за който тя споменава в разговора ни е клинописен текст на три езика – староперсийски, еламски и вавилонски е издълбан върху скала на територията на днешен Иран на височина 105 метра над пътя, свързващ Вавилон с Екбатана. Релефът изобразява триумфа на цар Дарий над мага Гаумата в край на 6 век Пр. Хр. Надявам се скоро повече от нас да могат да го видят лично.


Снимки: Северина Маркова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна