Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин разреши плащания на газови задължения от неприятелски държави в чуждестранна валута

Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа с указ, с който допуска т.нар. неприятелски държави, участващи в санкциите срещу Руската федерация, да се издължават за доставките на природен газ в чужда валута. 

Указът излиза осем месеца, след като "Газпром" спря доставките за България поради отказа за плащане в рубли и ден преди изтичането на договора за доставки от руската компания. 

Президентският указ влиза в сила от днес. В него се уточнява, че плащанията за получения природен газ трябва да се превеждат по банкова сметка на доставчика във валутата, която е посочена в договора. С новия указ се внасят промени в предишния, който датира от първи април и който задължаваше определяните от Москва като неприятелски държави да плащат за руските газови доставки в рубли.

Предложената схема предвиждаше потребителите на синьо гориво да превеждат долари и евро по сметки в руската "Газпромбанк", която да конвертира валутата в рубли на Московската борса. Тогава Владимир Путин предупреди, че ако европейските клиенти на "Газпром" не приемат новите правила, то действащите договори ще бъдат прекратени.

"Ако не постъпят такива плащания, то ще считаме това за неизпълнение на задълженията от страна на купувачите. С всички произтичащи от това последици. Никой нищо не ни продава безплатно. Ние също не възнамеряваме да се занимаваме с благотворителност. Тоест действащите договори ще бъдат прекратени".

Новите правила засегнаха 54 компании от 27 европейски държави. В края на април Полша първа отказа да плаща за руския газ в рубли. Впоследствие към нея се присъединиха България, Финландия, Нидерландия и Дания. 


И още:

Руските доставчици на природен газ могат да приемат плащания в чуждестранна валута от купувачи на газ от неприятелски държави, ако събират задължения за доставки на газ от такива купувачи, се посочва в указа, публикуван днес в портала за правна информация.

Разплащанията могат да се извършват в чуждестранна валута, която е посочена в договора, като се използва специална сметка, открита от оторизирана банка въз основа на заявление от руския доставчик. Задълженията за доставка на газ се считат за погасени, след като средствата на чуждестранния купувач бъдат преведени по такава сметка.

В същото време "погасяването на дълга на чуждестранния купувач по договора за доставка на природен газ не е основание за възобновяване на доставките на природен газ от руския доставчик, ако чуждестранният купувач не спазва процедурата, установена с настоящото постановление", се казва в документа.

Относно плащането за руски газ:

От 1 април купувачите от неприятелски държави могат да плащат за руски газ само в рубли. Въпреки това, отчитайки валутата на договорите (обикновено долари и евро), Москва направи компромис с партньорите си: клиентите ще трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута в "Газпромбанк", която ще купува рубли на борсите и ще ги превежда по специални сметки на вносителите в рубли, от които ще се извършват плащанията. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обемите и на цените, определени в сключените по-рано договори.

Първоначално Европейската комисия разглеждаше схемата като нарушение на санкциите. Въпреки това, както съобщи Bloomberg, ЕК е разпространила нов регламент, според който европейските вносители ще могат да продължат да плащат за руски газ, без да нарушават наложените на Москва санкции, и да откриват банкови сметки за плащания във валутата, предвидена в договорите, припомня БГНЕС.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна