Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към всяка инвестиция трябва да посягаме максимално информирани

Снимка: moitepari.bg

Има голяма вероятност икономиките да изпаднат в рецесия, включително и в Европа. Важно е обаче да не забравяме, че финансовите пазари и активите, които се търгуват на тях, са показателни за бъдещите процеси.

Това изтъкна пред Радио София Йордан Генов, изпълнителен директор на MoitePari Consult. Той спомена факта, че от началото на годината американските акции (индексът S&P 500) са отбелязали понижение от близо 20% и подчерта:

„Много е важно, че ако има рецесия и тя вече е отразена в цените на търгуваните активи, може би няма да има допълнителен спад при тях. Дори може да се окаже, че 2023 г. е положителна за инвеститорите.“

Ако рецесията се окаже по-дълбока от очакванията, обаче, ще са възможни допълнителни спадове на финансовите пазари.

Тя също така би оказала влияние върху работната сила (съкращения), както и би причинила забавяне на икономическия растеж.

Генов припомни, че хората, които не се занимават професионално с финансови продукти, трябва да диверсифицират вложенията си, „всичките им яйца да не са в една кошница“, да подберат активи и да направят инвестиционен портфейл. В него могат да бъдат включени ценни книжа, ценни метали

За съотношението между тях в интернет можем да потърсим различни специални инструменти.

Най важното е във всяка инвестиция да влизаме максимално информирани. Ако очакваме в близките 24 месеца да имаме нужда от финансов ресурс, най-добре е парите ни да не се инвестират дългосрочно, а да стоят в банков депозит, въпреки, че лихвата там е нулева, каза още Генов. През изминалата година голяма част от алтернативите се оказаха с отрицателна доходност.

Експертът изтъкна, че хора с по-малки спестявания също могат да направят инвестиции, но за тях също важи правилото да имат финансов буфер („пари за черни дни“) за непредвидени, но наложителни разходи.

Според експерта, през 2023 г. у нас се очаква да продължи растежът на лихвите по заемите.  Размерът и продължителността на процеса зависи до голяма степен от инфлацията.

  • Йордан Генов има над 10 години опит като консултант във финансовата сфера. Завършил е успешно програмата за Дипломиран финансов консултант на Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК). Член на борда на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE). Част от международната общност за финансови консултанти Financial Caddie. 
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна