Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2023 г. бурно ще се развива изкуственият интелект и софтуерът на устройствата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологиите продължават да се развиват. Процесът на усъвършенстване на различните устройства продължи и през 2022 година.

Някои от новите телефони надхвърлиха цени от 2500 лева. От друга страна с тези устройства можеш да правиш абсолютно всичко - стават излишни фотоапарат, музикален плейър, телевизор.

Това припомни пред Радио София в обобщения си анализ Светлин Желев (▼), главен редактор на платформата за технологични новини Калдата.


(Р)еволюцията при телефоните достигна до сгъваемите екрани. Четвъртото поколение такива устройства вече поевтиняват, а и стават по-здрави. И тези неща са на път да стават все по-масови.

Вече има батерии, които се зареждат за 10 минути.

Желев препоръча от финансова гледна точка да обновяваме телефона си на принципа: малко след премиерата на нов модел да купуваме предишния, предпоследния. Добрият период за смяна е 2 години, въпреки че в България хората купуват нов телефон на 4-5.

Вече е преодолян недостигът на чипове, който затрудняваше производството и задоволяването на търсенето в много сфери, включително и в автомобилостроенето, допълни Желев.

Той изрази задоволство, че въпреки многото слухове, 5G вече не е новина. И прогнозира, че през тази година бурно ще се развива изкуственият интелект и софтуера за почти всички електронни и смарт устройства.

Все повече мисъл и технологии ще бъдат влагани и в електрическите автомобили.

Светлин Желев анонсира, че на 5 януари в САЩ предстои важно изложение. От там се очаква „много готина новина“, която тотално може да промени възприятията ни за автомобилите.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна