Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени застрашават живота на живеещите в Източното Средиземноморие и Близкия Изток

Снимка: freepik

Климатичните промени застрашават живота и здравето на живеещите в Източното Средиземноморие и Близкия Изток, предупреждава ново международно проучване, което за първи път представя цялостен преглед на здравните предизвикателства, породени от измененията на климата. 

Най-сериозните заплахи според проучването са екстремните горещини, недостигът на вода и замърсяването на въздуха в региона, който е признат за глобална гореща точка на изменението на климата.

Без незабавни действия всички страни в Близкия изток могат да изчерпят запасите си от подпочвена вода до 2050 г., което води до проблеми в селскостопанското производство, продоволствена несигурност и влошаване на здравето, алармира международният доклад.

Според него комбинация от екологични и социално-икономически фактори в Източното Средиземноморие и Близкия Изток създава подходящи условия за разпространение на малария, западнонилска треска и други инфекции.

Учените препоръчват създаването на регионален център за събиране и анализ на свързани с околната среда здравни данни.

Проучването включва международна група изследователи под координацията на Кипърския институт. То е поръчано от инициативата на кипърското правителство за справяне с климатичната криза в Източното Средиземноморие и Близкия изток чрез създаването на съвместен план за действие на страните в региона.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна