Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър започва внедряването на система за управление на данъците "Данъци за всички"

Снимка: pixabay

Кипър започва внедряването на единна система за управление на данъците "Данъци за всички" (Tax For All), съобщава финансовото министерство. Тя е част от стратегията за подобряване на процедурите в областта на данъчното обслужване и за предлагане на повече електронни услуги на гражданите и фирмите.

Бъдещата единна данъчна електронна платформа ще замени съществуващите сега разпокъсани и по-малки онлайн системи за различни данъци.

Новата компютъризирана система ще улесни живота на гражданите и бизнеса. С въвеждането й ще се засили прозрачността. Ще се опростят, автоматизират и подобрят процедурите за подаване и получаване от данъкоплатците на документи, удостоверения и справки, свързани с тяхното данъчно облагане.

Чрез нея всички данъчни плащания ще се извършват директно чрез онлайн банкиране.

Системата "Данъци за всички" ще се реализира в три етапа до края на 2024 г., предвижда финансовото министерство.

Прилагането на промените ще започне през март тази година с процедурите за данъка върху добавената стойност (ДДС). В новата система влизат регистрацията на данъкоплатците по ДДС, подаване на декларации и справки, плащане и възстановяване на данъка.

Следващият етап е цифровизацията на процедурите и плащанията на преки данъци, като корпоративния и подоходния, а също и на данъка върху недвижимите имоти.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени