Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насер ал Атия направи още една стъпка към нова титла в Рали Дакар

Насер ал Атия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекордьорът с 14 победи в автомобилното Рали Дакар Стефан Петерханзел напусна състезанието в днешния шести етап, а съотборникът му в Ауди Карлос Сайнс също изпитва трудности. Това даде сериозни шансове на катареца Насер ал Атия да защити титлата си от миналата година.

Френският ветеран Петерханзен, който е известен с прякора Мистър Дакар, до снощи изоставаше на 22 минути и 36 секунди от Ал Атия, който кара за Тойота. Инцидентът стана на 212-ия километър в днешния шести етап от ралито и то в момент, в който беше начело на класирането. Организаторите добавиха, че навигаторът на Петерханзел – Едуар Буланже е приет в болницата в Бурайда.

При това положение четирикратният шампион при автомобилистите от Катар спечели етапа с обща дължина  917.74 км. За него това е трета етапна победа тази година, финиширайки за 3 часа, 13 минути и 12 секунди. Ако се опази от проблеми и кара внимателно, без да рискува прекалено, "Принцът на дюните" трябва да спечели нова титла (след тези от 2011, 2015, 2019 и 2022) в Дамам на 15 януари, тъй като този 6-ти етап беше синоним на кошмар за тримата му преследвачи.

На 2-ото място в днешния етап остана друг ветеран – Себастиан Льоб (Франция) от отбора на Бахрейн Рейд Екстрийм, изостанал на 3 минути и 29 секунди. Третото място е притежание Хенк Латеган от Република Южна Африка, приключил на 8:52 минути.

В генералното класиране катарецът води с време 24 часа и 48 секунди, като след него е Латеган. Южноафриканецът изостава вече на 1 час и 6 минути, след като му бяха присъдени нови 20 минути наказателно време. Трети в генералното класиране е Лукаш Мораеш (Бразилия), който кара за отбора на Овърдрайв.

Арженинецът Лусиано Бенавидес с Хускварна спечели етапа при мотоциклетистите с време 3 часа, 14 минути и 19 секунди. Втори се нареди американецът Скайлър Хоус, също от Хускварна. Австралийската звезда Тоби Прайс е на 3-о място. В генералното подреждане Хаус увеличи преднината си на върха, като 2-ата позиция вече е за Тоби Прайс, изостанал на 3:31 минути.

Тарик ал Рама от Саудитска Арабия от отбора на СТА е първи в днешното преследване, но върха в генералното класиране е Мартин ван ден Бринк от отбора на Ивеко.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!