Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Майка" тръгва на предпремиерно турне от Варна

За актрисата Дария Симеонова участието ѝ в "Майка" е дебют за главна роля

Най-новият филм на Зорница София "Майка" тръгва на предпремиерно турне в 6 български града. Първата прожекция е днес във Варна и до петък ще могат да го гледат зрителите в Бургас, Пловдив, Перник, Благоевград и Велико Търново. На 13 януари е официалната премиера на "Майка" в киносалоните в страната.

След седем фестивални участия и четири награди публиката в шестте български града ще има възможността освен да гледа филма да се срещне с Дария Симеонова, която изпълнява главната роля и с режисьора Зорница София.

Лентата е вдъхновена от истинската история на Елена Панайотова, която когато разбира че не може да има деца, създава театрална програма за малките в Широка лъка.

Филмът не е биографичен, значителна част от него е сниман в едно то най-големите гета в света - Кибера, до Найроби. Зорница София:

"Тази история не ме остави от момента, в който снимах документалния филм "Модус вивенди", в който Елена Панайотова беше един от седемте герои. Тогава Елена тъкмо беше започнала проекта в Широка лъка със сираците. Присъствах на нещо невероятно – 200 деца без родители, които ги караха с автобуси от различни градове. Енергията беше грандиозна".

Актрисата Дария Симеонова, за която това е дебют за главна роля в киното:

"Истината идва в момента, в който имаш дете. Когато не можеш да го имаш, намираш начин този импулс, родителският, да го превърнеш в нещо друго."

Филмът "Майка" първоначално беше българското предложение за "Оскар", но беше изтеглен, защото се оказа , че в него има повече от допустимото английска реч.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна