Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитски пилот спечели днешния етап от "Рали Дакар"

Язид Ал-Раджи
Снимка: Фейсбук на Рали Дакар

Саудитският автомобилен пилот Язид Ал-Раджи и неговият германски навигатор Дирк фон Зицвевиц спечелиха 7-ия етап от рали Дакар зад волана на своята Toйота в събота. Етапът беше с дължина 861 километра от Рияд до Ал Дауадими. Всъщност етапът трябваше да бъде отменен за категорията мотоциклети и бъгита заради тежките метеорологични условия.

Специалните отсечки бяха с дължина 528 километра, като саудитско-германския екип завърши първи с време 3 часа, 6 минути и 23 секунди. Те изпревариха два автомобила на отбора на Продрайв, като втори завършиха Зала Вайдотас (Литва) и Пауло Фиуза (Португалия). Трети са Герлен Шишере и Алекс Винок (Франция).

Четворният победител в дисциплината Насър Ал-Атия завърши 12-ти в етапа, на 13 минути и 46 секунди зад победителя.

Но катарецът остава единственият господар на играта като цяло с 1:01 часа пред втория, южноафриканския му съотборник Хенк Латеган, и 1:11 часа пред бразилеца Лукаш Мораеш, оформяйки временен 100% подиум на Toйота.

Днешния етап също не се размина без инциденти. На 99-ия км от пустинната част от етапа холандският пилот Ерик Ван Лун загуби контрол над своята Toйота и катастрофира. В резултат на сблъсъка той загуби първоначално съзнание, но след това се свести и когато се погрижиха за него от медицинската служба на състезанието, каза организаторът ASO.

Пилотът е страдал от болки във врата и е бил транспортиран с хеликоптер в болница за медицински прегледи, според същия източник.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна