Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Стоян Камбарев" предизвиква младите киноталанти

Снимка: БГНЕС

Стартира петото издание на една от най-очакваните филмови надпревари за млади творци у нас - наградата за кино "355". Фондация "Стоян Камбарев" продължава традицията и отново предизвиква младите киноталанти. 

Пред БНР председателят на УС на Фондацията Деси Тенекеджиева обясни заглавието на наградата:

"355 - 3-ма млади кинорежисьори - до 30 години, трябва да заснемат и да предадат игрален късометражен 5-минутен филм само за 5 дни". 

По думите й конкурсът поставя доста условия, като възрастта е най-малкото такова. Дебютантите все пак нещо трябва да са заснели преди това, каза тя и добави, че след това трябва да напишат кратък сценарий, от 1 страница: "Така ние да се убедим, че тяхната идея може да се събере в 5 минути". 

Сценариите могат да бъдат авторски техни или авторски на техни сценаристи, а кандидатът е режисьор на филма, обясни Деси Тенекеджиева.

Друго условие е филмите да са с неочакван край. Също е добре кандидатите да имат филмово образование. 

Желаещите могат да кандидатстват до 1 февруари, обяви тя.

Имаме изключително активно международно участие, посочи Деси Тенекеджиева в интервю за предаването "Преди всички". Тя добави, че журито е от цял свят и в него влизат много сериозни филмови творци. 

Всеки от журито първо гледа самостоятелно филмите и поставя точки. Ние не знаем кой как е гласувал, каза Тенекеджиева и посочи, че накрая всички виждат резултата - кой отива на първите три места.

Публиката също участва активно - професионално жури от цял свят избира финалистите, но кой ще спечели избира само публиката, обясни тя. По думите й публиката вижда финалните 3 филма на официалната церемония заедно с презентациите. След това гласува на живо и накрая на вечерта става ясно кой е победителят, обясни Тенекеджиева.

Освен, че ще спечели наградата, победителят взима 10 хил. лв. за осъществяване на конкретен негов следващ филм, заяви тя. 

"Ние не даваме само статуетки и чекове", добави тя и посочи, че за 3 години са създали 9 късометражни филма. 

Според нея кандидатурите и филмите стават все по-силни, а надпреварата - все по-успорвана.

Деси Тенекеджиева припомни, че идеята за конкурса е дошла преди 5-6 години в разговор с продуцента Филип Рот - американец, който вече 20 години е в България:

"Тръгнахме от това да е формат, сравнително лесен за осъществяване, но в киното няма нищо лесно за осъществяване". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени