Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво мечтаят курсантите след стажа на борда на "Св. св. Кирил и Методий"?

"Да стана офицер и да се развивам нагоре към стълбата". "Да стана главен механик на кораба, на който се кача". "Да премина поне веднъж през Екватора". "Да направя околосветско пътешествие с кораб, и да командвам от мостика".

Това са мечтите на трима от 23-мата курсанти от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", които бяха на борда на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий". Стажът им започна с отплаването на военния научноизследователски кораб на Морското училище, който осигурява 31-вата българска експедиция до Антарктида. Военният самолет "Спартан" ги транспортира от Испания.

Кристиян Якимов и Габриела Иванова се обучават в специалността "Корабоводене", а Христо Христов учи "Корабни машини и механизми". Второкурсниците коментираха пред Даниела Стойнова впечатленията и полезния опит, придобит на борда.

"При мен нямаше морска болест, но имаше трудни моменти, докато свикнем с вахтите", сподели Габриела Иванова . Една вахта трае четири часа, а смените са три. "За тези десет дена нямаше тежки дни", каза още Габриела. Тя е била на мостика, защото е навигатор. Заедно с екипа е участвала в определянето на точките и курса. "Отговорно е много. Притеснявах се доста, но момчетата ми помагаха!", допълни тя.

Кристиян Якимов смята, че всичко от дежурството е било полезно. "Всяко нещо на кораба учи. Когато пипнеш с ръцете си - тогава усещаш самия плавателен съд и как се държи той на вода", посочи Кристиян.

Христо Христов е бил в машинното отделение на научноизследователския кораб. "Там трябваше да поддържаме всички машини и при всяка неизправност да коригираме грешките. Моята работа беше, ако забележа някаква грешка, да кажа на по-опитен механик да я поправи", каза Христов.

Какво още споделиха курсантите? Чуйте в интервюто на Даниела Стойнова:



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна