Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 15-ата си година, на 16 януари

Фестивалът Sofia MENAR се открива с български документален филм

В програмата са 4 заглавия на ирански режисьорки, както и тематични вечери на отделни страни

Снимка: Sofia MENAR 2023

Със съвременна документална приказка, която преплита вълнуващите истории наталантливи арабски артисти, свързани с България, ще бъде открито тазгодишното издание на фестивала Sofia MENAR.

Филмът с режисьор Катерина Борисова е за танцьори, музиканти, певци. Духът на Шехерезада (така се казва филмът) ще се пренесе в Дома на киното веднага след откриването в 19 ч. на 16 януари, анонсира пред Радио София Здравко Григоров, един от създателите на фестивала.

Акцентът на киносъбитието е върху иранските режисьорки.
Единият от селектираните филми е „19“ на една от иранските режисьорки бунтарки - Маниже Хекмат. Друго от иранските заглавия е „Като слънцето и луната“ на Сетаре Ескандари, както и „Домино“ – сценарий и режисура (дебют) - Лале Барзегар.

На 17 януари е вечерта на Алжир (с филма „Хелиополис“), на 19-и – вечерта на Азербайджан (ще видим „Олимпия“), на 20.01. е официална вечер на Палестина (с филма „Средиземноморска треска“ с награда за сценарий от Кан).

Филм за първата жена, покорила Еверест – „Пурна“, ще бъде показан на 28.01. (официална вечер на Индия).

Три заглавия са предвидени и в рубриката за пътешественици „Кервансарай“.


В селекцията MENAR Biting Docs присъства и една странна, вълнуваща и много интимна история за хора, които почистват домовете на починали самотници – „Кодокуши” (▼) на турския режисьор Енсар Алтай е заснет в Япония. Филмът е с наградата на журито от истанбулския филмов фестивал „Босфор” и с номинация за най-добър документален филм от форумите в Шанхай, Казан и Лодз.


Ексклузивно в рамките на Sofia MENAR ще бъдат показани последните два филма на прочутия фотограф Ян Артюс-Бертран „Жена” и „Нашето наследство.

Цялата програма на фестивала вижте тук.

  • Sofia MENAR Film Festival е основан през 2009 година. Организира се от „Позор“ и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им.

  • Sofia MENAR 2023 ще тече от 16 до 29 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино Влайкова, както и онлайн на Neterra TV.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна