Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещият Бойко Кръстанов: Идеята на предаването е да покаже учебния материал по по-иновативен начин

"Това го знам" - празник на знанието в новия забавен формат за образование на БНТ

Проф. Лилия Райчева: Играта се прави и за онези, които не присъстват в студиото

Актьорът Бойко Кръстанов е водещ на предаването
Снимка: БНТ

Неделните следобеди се превръщат в празник на знанието с най-новото предаване на БНТ – "Това го знам". Водещият на детското предаване – популярният актьор Бойко Кръстанов, отваря вратите на най-модерната и забавна класна стая в България на 15 януари от 17:00 ч.

Забавно-образователната тийнейджърска викторина ще представя учебния материал модерно и интерактивноФорматът включва разнообразни въпроси, логически задачи и музика. Участниците са на възраст межди 15 и 17 години. 

Пред БНР водещият на "Това го знам" Бойко Кръстанов обясни, че за него работата с млади хора е предизвикателство. "Това е нещо смислено."

"Идеята на предаването е да покаже материала, който изучават учениците в клас, по по-забавен, по-иновативен начин.  Обещавам им един по-различен поглед над образованието, да им покажа, че да си учиш уроците не е срамно, че да знаеш е хубаво и е важно."

проф. Лилия Райчева  Снимка: БГНЕС

Като знаем общия дефицит на предаванията за деца и юноши в нашия ефир, тази новина е много приятна, смята проф. Лилия Райчева, преподавател във Факултета по журналистика, бивш член на СЕМ и създател на предаването "Минута е много".

Всяка такава игра е ансамбъл от много неща – водещ, въпроси, състезатели, публика, подчерта тя.

"На преден план излиза водещият, обаче това е върхът на айсберга. Едно такова състезание на пръв поглед може да изглежда лесно, но се прави доста трудно. Това е игра, а за играта е важно да бъде лесна, приятна, да има състезателен характер. Играта не се прави за самата игра. Тя се прави за тези, които не присъстват в студиото, но отговарят на въпросите, които се задават."

Има значение размерът на аудиторията и на знаещата аудитория. "Минута е много" се излъчваше веднъж седмично. Сега тенденцията е подобни предавания да се излъчват всеки работен ден, затова много бързо се изхабяват, коментира още проф. Лилия Райчева в предаването "Хоризонт до обед".

"Минута е много" просъществува 33 години в ефира, но състезания е имало и преди това, уточни проф. Райчева. Тя припомни, че зрителите са участвали в създаването на предаването, а наградите не са били комерсиализирани.

"Минута е много" не се излъчва вече 10 години, но е оставила трайна следа в съзнанието на хората като знаково предаване в историята на телевизионните състезания, изтъкна тя.

"Нашата публика не беше платена, даже понякога беше много трудно всички, които бяха желаещи, да участват."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна