Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на българското кино

Снимка: БНР, архив

Денят на българското кино отбелязваме на днешния 13 януари. Празникът се чества от 2005 година по инициатива на Националния филмов център. На днешния ден преди 108 години е била първата публична прожекция на първия български игрален филм "Българан е галант" на Васил Гендов.

В няколко столични кина днес ще има безплатни прожекции.

Професионалният празник на българското кино се отбелязва на фона на успешна година за сектора, казват от Националния филмов център - 25  премиери за 2022-ра и 650 хиляди зрители в салоните, където се е прожектирала българска продукция, което е най-доброто за последните 30 години.

Най-новият филм на Зорница София "Майка" тръгва от днес по екраните. Лентата е вдъхновена от истинската история на Елена Панайотова, която когато разбира че не може да има деца създава театрална програма за малките в Широка лъка. Филмът не е биографичен, значителна част от него е снимана в едно от най-големите гета в света – Кибера, до Найроби.

Зорница София:

"Тази история не ме остави от момента, в който снимах документалния филм "Модус вивенди", в който Елена Панайотова беше един от седемте герои. Тогава Елена тъкмо беше започнала проекта в Широка лъка със сираците. Присъствах на нещо невероятно – 200 деца без родители, които ги караха с автобуси от различни градове. Енергията беше грандиозна".

В Дома на киното тази вечер от 18 и 30 безплатно ще бъдат прожектирани анимацията на Сотир Гелев „Флорентинска нощ“ и документалния очерк „С внимание към детайла“ на доц. Георги Карайорданов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна